HR IT EN DE

Svetvinčenat TRADICIONALNA JELA

Izvorni istarski specijaliteti

Svetvinčenat posjetiteljima pored manifestacija i bogatog kulturno-umjetničkog nasljeđa također nudi i rekreativne pješačke i biciklističke staze, raznoliku floru i faunu, područje za lov, dobro vino i izvorne istarske specijalitete.
Istarska kuhinja je danas, kao i Istra općenito, mješavina različitih povjesnih i kulturnih utjecaja iz prošlosti.

Temeljena na mediteranskoj kuhinji, prvenstveno na talijanskoj, istarska jela su skromna i ujedno ukusna, maštovita i umjerena te su obilježena primorskim i kontinentalnim utjecajem.
    Osnovna svojstva su općenito: između kuhanih i pečenih jela prednost se daje kuhanim, umjereno zaničinjenim, s jednostavnim prilozima od povrća i tjestenine, mnoštvom samoniklog bilja i salata, obvezno začinjenih s vinskim octem i maslinovim uljem. Istarski jelovnici pod hladnim predjelima prvenstveno navode istarski pršut i ovčiji sir, a kod toplih predjela razne domaće tjestenine (fuži, njoke, pašutice...) ili juhe i istarsku mineštru. Glavna jela se sastoje od mesa, peradi, divljači poslužena s raznim ukusnim prilozima od povrća, te svježim i kuhanim salatama.
Istarsko vino, koje je još od grčkih i rimskih vremena poznato i izvan granica istarskog poluotoka, neizostavni je dio za stolom. Što se tiče bijelih najpoznatija su vina malvazija, pinot i muškat, a od crnih borgonja, merlot i teran. 


pljukanci po domaće.i domaći ravioli.
Hrvatska turistička zajednica   Istra turistički portal   Opcina Svetvinčenat   Istra culture   Istarska razvojna turistička agencija   Istra gourmet   Domus bonus   Istra trails   Istra bike   EDEN   Tripadvisor   Tourist Croatia Tourist portal  

   rss            valid rsscss 3 html 5 
Copyright © 2011 Turistička zajednica Općine Svetvinčenat.


srednjovjakovni festival1